ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

ΤΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

[Οι επιλογές των λοcals]●●

Φωτ.: Samba Coffee Roasters©

ένα φλυτζάνι espresso Samba στο Ναυπακτιακόν που πλέον αγαπάει τον καφέ αλλιώς


Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για τον espresso. Ακούω και βλέπω πια, λέξεις και φράσεις που προσδιορίζουν έναν καφέ δίνοντας έτσι επιμέρους ιδιότητες σε ποικιλίες και γεύσεις που όμως δεν μου είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρες.

Μονοποικιλιακός, specialty, έλληνες coffee roasters, τρίτο κύμα καφέ είναι μερικές από αυτές που με κάνουν να σκεφτώ πως αυτή η καθημερινή απόλαυση περνάει πια σε πιο ψαγμένο και εξεζητημένο επίπεδο. Αν σκεφτώ επίσης πόσο φανατικό κοινό έχει ο καφές στην Ελλάδα και ότι αποτελεί την πιο γευστική καθημερινή μου συνήθεια, μια σχεδόν τελετουργία για τον καθένα από εμάς, δεν μένει παρά να θέλω να μάθω τι σημαίνουν όλα αυτά. 

Επισκέφθηκα λοιπόν το Ναυπακτιακόν που τους τελευταίους μήνες θέλησε να πάει τον καφέ ένα βήμα «παραπάνω» και πραγματικά απόλαυσα κάτι διαφορετικό, από την ελληνική εταιρεία Samba Coffee Roasters.


Ενα φλυτζάνι espresso Samba στο Ναυπακτιακόν για όσους αγαπάνε τον καλό specialty καφέ!

Πρόκειται για καφέ που προκύπτει από κόκκους εξαιρετικής ποιότητας, οι οποίοι καλλιεργούνται στις τέλειες συνθήκες και οι οποίοι ουσιαστικά παρέχουν μοναδικές γεύσεις χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες και το έδαφος που μεγαλώνουν, ενδεικτικά Βραζιλία, Γουατεμάλα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα. 

Από τα πρώτα που πληροφορήθηκα είναι ότι πρόκειται για μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με την τέχνη του καφέ αδιάκοπα από το 1979, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες με έμφαση ακόμα και στην εξοικονόμηση ενέργειας και στο βιοκλιματικό σχεδιασμό αλλά και φυσικά στην άριστη διαχείριση της πρώτης ύλης.

Με φανατικό πλέον κοινό και για απαιτητικούς ουρανίσκους τα τελευταία χρόνια μπαίνει ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας ένας νέος όρος δίπλα από τη λέξη καφέ, ο specialty coffee. Πρωτοεμφανίστηκε το 1974, θέλοντας να περιγράψει εκλεκτούς κόκκους καφέ συγκεκριμένων περιοχών και συγκεκριμένων σοδιών.

Βασική διαφορά ενός specialty καφέ από τον καφέ που κυκλοφορεί σε ευρεία έκταση είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας που κουβαλάει μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι, χαρίζοντάς μας είτε απλά μια μοναδική απόλαυση ή -για τους πιο μυημένους-  μια συνειδητή προσμονή για κάτι που θέλουμε να ζούμε ξανά και ξανά. Στη διαμόρφωσή του και στην τελική ποιότητα έχουν συντελέσει από το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες μέχρι τη συγκομιδή και το ψήσιμο. Η ξεχωριστή ποιότητα της πρώτης ύλης από μόνη της δεν σου εγγυάται την απόλυτη γεύση. 

Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος παρασκευής του από έναν barista που με τις κατάλληλες γνώσεις μπορεί να απογειώσει και να αναδείξει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του. Ζύγισμα δόσεων, ρύθμιση μύλου άλεσης, χρονομέτρηση εκχυλίσεων, ποιότητα νερού και τέλος ένα σωστό tamping θα εξασφαλίσουν την ιδανική εκχύλιση.


Αν αναζητάς την τελειότητα στη γεύση, με αρώματα και γεύσεις που αναδεικνύονται σε κάθε γουλιά και επιθυμείς να ταξιδέψεις σε χώρες μακρινές όπως Βραζιλία, Ινδονησία, Αιθιοπία, Κένυα, ή μικρότερες χώρες όπως Ονδούρα, Παπούα – Νέα Γουινέα, Μαλάουι και Μπουρούντι δεν έχεις πάρα να γευτείς έναν specialty καφέ μέσα από ένα φλυτζάνι espresso Samba στο Ναυπακτιακόν που πλέον αγαπάει τον καφέ αλλιώς. 

Αν αναζητάς την τελειότητα στη γεύση…

[extra info]

Ο όρος specialty χαρακτηρίζει την εξαιρετική ποιότητα του κόκκου καφέ. Αυτός ο καφές μπορεί να είναι χαρμάνι ή μονοποικιλιακός.

Στον όρο Specialty Coffee, αξιολογείται και λαμβάνεται υπόψιν όλη η διαδικασία. Από την καλλιέργεια του κόκκου, σε ποια περιοχή ευδοκιμεί (ιχνηλασιμότητα), τον τρόπο συγκομιδής του, τη διαλογή του πράσινου καφέ, όπως και η μέθοδος επεξεργασίας του. Ο πράσινος καφές πρέπει να δείχνει τέλειος, να είναι απαλλαγμένος από ελαττώματα και αλλοιώσεις, με λαμπερό χρώμα και άρωμα φρεσκάδας.

Ο specialty coffee πωλείται φρεσκοψημένος, σε αντίθεση με τον εμπορικό καφέ που τις περισσότερες φορές φτάνει στον καταναλωτή ακόμη και πολλούς μήνες μετά το καβούρδισμα. 


[Ναυπακτιακόν] ● Cafe Bar | Resto ● Γρίμποβο Ναυπάκτου ● instagram

Σχετικά άρθρα