LOCAL · FOOD

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΙ

⌈Η ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ⌋

Τίποτα δεν είναι πιο ευπρόσδεκτο από μία γευστική σούπα μία κρύα Κυριακή του Γενάρη. Η συνταγή που ακολουθεί βασίζεται σε παραδοσιακή συνταγή της Ευρώπης και η δοσολογία είναι για 6 άτομα.

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΙ

ΥΛΙΚΑ *(ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)

  • 1/3 φλιτζ. άγρια μανιτάρια, φρέσκα ή ξερά, κατά προτίμηση porcini
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο, κομμένο σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 500 γραμμ. διάφορα μανιτάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • ½ φλιτζ. κριθάρι αποφλειωμένο
  • 6 φλιτζ. ζωμό από κρέας ή κότα
  • 3 κουτ. σούπας σέρι, ισπανικό βερμούτ ή μπράντι
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένα
  • 1 κουτ, σούπας ξίδι από κρασί

ΕΦΑΡΜΟΓΗ 

Αφήστε τα ξερά μανιτάρια σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό για 20 λεπτά, να μαλακώσουν. Στραγγίζοντας, φυλάξτε το νερό. Ψιλοκόψτε τα. Σε βαθιά κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε τα καρότα και τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέστε και τα φρέσκα μανιτάρια και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, περίπου 5 λεπτά. Δυναμώστε τη φωτιά και προσθέστε το κριθάρι. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσει.

Προσθέστε το ζωμό και το σέρι ή μπράντι. Σουρώστε το νερό όπου είχατε μουσκέψει τα ξερά μανιτάρια, να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες, και βάλτε το στην κατσαρόλα, μαζί και τα μαλακωμένα μανιτάρια. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράστε 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθάρι. Προσθέστε το ξίδι και ανακατέψτε. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία.

Σχετικά άρθρα