Κριθαράκι με αχινούς, για ντελικάτη γεύση αλμύρας
[Στο πιάτο των #λοcals]
•κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη /
H αρμύρα της θάλασσας σε μερικές κουταλιές πολύτιμης γεύσης λέγεται ζωντανοί αχινοί με λεμόνι και έρχεται σε βαζάκια αποκλειστικά στο ψαράδικο του Λόη.
Μου αρέσουν οι αχινοί κατευθείαν από το κέλυφος φυσικά, δίπλα στη θάλασσα· πάνω σε μια φετούλα ξεροψημένο ψωμί, με ελάχιστο ελαιόλαδο και 2-3 σταγόνες λεμόνι.
Αυτή τη φορά καθώς βρήκα στο ψαράδικο του Γρίπου τα αυγά τους σε βαζάκια σκέφτηκα αμέσως την συνταγή του ψαρά Μανώλη. Αυγά αχινού απλωμένα πάνω σε κριθαράκι μαζί με ψιλοκομμένη φρέσκια ζουμερή ντομάτα. Για να ολοκληρωθεί η γεύση, χρειάζεται εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και λεμόνι.
Διαβάστε την συνταγή, και φτιάξτε την. Μαζέψτε τους μερακλήδες με τη θάλασσα φίλους σας και απολαύστε τη.
[Υλικά για το πιάτο: Κριθαράκι με αχινούς]
- 1 μικρό ποτήρι αχινών
- 1 ποτηρακι κρασί λευκό ξηρό
- 1 κρεμμύδι
- 3 ώριμες ντομάτες
- 500 γρ. κριθαράκι
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- Ανθό αλατιού, πιπέρι
- 3-4 ποτήρια νερό ή ζωμό ψαριού ή ζωμό λαχανικών


[Εκτέλεση]
Τσιγαρίζουμε ελαφριά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες που έχουμε περάσει από τον τρίφτη, την δάφνη, τον ανθό του αλατιού, τον ζωμό ή το νερό. Στην συνέχεια το αφήνουμε να βράσει για δέκα λεπτά περίπου. Έπειτα προσθέτουμε το κριθαράκι. Τρία μόνο λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα αυγά των αχινών και το πιπέρι.
