Στο πιάτο των λοcals: Γεμιστά Καλαμάρια με ντομάτα και φέτα

Μια συνταγή με νησιώτικο χαρακτήρα και πολίτικο αέρα και φρέσκα καλαμαράκια από το ιχθυοπωλείο ο “γρίπος“.
Γεμιστά καλαμάρια είναι ένα πιάτο που συνηθίζεται σε όλες σχεδόν τις κουζίνες του κόσμου. Στο πιάτο της Τετάρτης ετοιμάζουμε φρέσκα καλαμάρια γεμιστά με μυρωδικά και αρωματικά αλλά και φέτα.
Το δημοφιλές καλαμάρι ή αλλιώς επιστημονικά loligo, είναι αγαπητό ως τροφή στην αβάσταχτα πεινασμένη υφήλιο που το έχει συνδυάσει μαγειρικά κυριολεκτικά με τα καλύτερα μυρωδικά και καρυκεύματα του κάθε τόπου.

[Υλικά για 4 άτομα:]
- 6 Καλαμάρια μετρίου μεγέθους
- 1 πιπεριά πράσινη
- 2 ντομάτες
- 600 γρ φέτα
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο
[Εκτέλεση]
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμάρια.
- Σε ένα σκεύος τρίβουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια. Κόβουμε σε κύβους την πιπεριά και την ντομάτα. Τα προσθέτουμε μέσα στο σκεύος με την φέτα. Ρίχνουμε μέσα ρίγανη και πιπέρι. Τ’ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα καλαμάρια.
- Τα τοποθετούμε σε ένα Pyrex ρίχνουμε από πάνω ρίγανη, πιπέρι, και ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα.
- Στην 1/2 ώρα ξεσκεπάσουμε το σκεύος και με τα ζουμάκια του περιχύνουμε τα πάνω πάνω καλαμάρια. Αφήνουμε για 1 ώρα ακόμη να πιουν τα υγρά τους και να πάρουν λίγο χρώμα. Έχουν μαζέψει και έχουν πάρει τη θέση τους μέσα στο σκεύος. Τα γυρνάμε και από την άλλη μεριά. Δεν στεγνώνουν έχουν αρκετό ζουμάκι.
- Όταν κρυώσουν λίγο η φέτα με τα ζουμάκια από το καλαμάρι, γίνονται μια ωραία σάλτσα. Την χρησιμοποιώ στο πιλάφι με το οποίο συνοδεύω τα καλαμάρια.