Στο πιάτο των λοcals: Πιλάφι με θαλασσινά
Ένα νόστιμο, υγιεινό και νηστίσιμο φαγάκι που θα ετοιμάσουμε γρήγορα και θα μας αρέσει πολύ. Το συνοδεύουμε ιδανικά με ούζο. Θα χρειαστούμε καλαμάρια, γαρίδες, μύδια και αχιβάδες από τον ψαρά που εμπιστευόμαστε. Για εμάς είναι πάντα εδώ ο Λόης με τα ολόφρεσκα θαλασσινά του στους πάγκους του “Γρίπου”.
[υλικά]
- 1/2 κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 ντομάτες
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα
- Μερικές ίνες σαφράν
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- ½ ποτήρι λευκό κρασί
- 400 g ρύζι Καρολίνα
- 1 lt ζωμός ψαριού ή ζωμός λαχανικών
- 5 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες από τον “Γρίπο”
- 1 χούφτα καλαμάρια
- 1 χούφτα μύδια
- 1 χούφτα αχιβάδες
- Λεμόνια
[παρασκευή]
- Τρίβουμε τις ντομάτες και πετάμε τη φλούδα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε για 3 λεπτά τις γαρίδες, τα όστρακα, το καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες και τα μύδια.
- Κρατάμε το ζουμί που θα βγάλουν για να το αναμίξουμε αργότερα με το ρύζι.
- Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και βράζουμε για ακόμα 7 λεπτά. Προσθέτουμε το σαφράν και την πάπρικα.
- Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον ζωμό που έχουμε ζεστάνει.
- Αφήνουμε πάνω στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 15 λεπτά ακόμα, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα θαλασσινά.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- Γαρνίρουμε με φέτες από λεμόνι.