LOCAL · FOOD

Στο τραπέζι μας έχουμε πρασόπιτα με σπιτικό φύλλο

Πρασόπιτα ή σπανακόπιτα; Ιδού η απορία.

Ποια να είναι η αγαπημένη μου πίτα; Όσοι με ξέρουν καλύτερα, σίγουρα ξέρουν ότι η πρασόπιτα είναι. Υπέροχη, με γεμάτη γεύση, αρωματική, ελαφριά, γλυκιά, δηλαδή τέλεια! Ευτυχώς που είναι εύκολη και μπορώ να τη φτιάχνω ακόμη κι εγώ. Ακουθήστε τις οδηγίες όπως μου τις έδωσε η μαμά Τσεβώ και καλή σας όρεξη.

υλικά

για το φύλλο:

  • Μισό κιλό αλεύρι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • Μια κουταλιά ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • Νερό όσο πάρει για να γίνει μια μαλακιά ζύμη

για τη γέμιση:

  • 1 κιλό πράσα
  • 1 κούπα τυρί φέτα
  • 2/3 της κούπας λάδι
  • 1 ποτήρι του κρασιού ρύζι ή τραχάνα
  • Άνιθο
  • Μάραθο
  • Δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

εκτέλεση:

Κόβετε τα πράσα σε κομμάτια και αφού τα ζεματίσετε τα στραγγίζετε. Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τα πράσα την φέτα, τον άνιθο, το μάραθο, τον δυόσμο και τον τραχανά ή το ρύζι (τον τραχανά ή το ρύζι τα έχετε βάλει σε νερό για ένα τέταρτο περίπου προηγουμένως να μουλιάσουν και μετά τα στραγγίζετε). Προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και μισό λάδι (το υπόλοιπο το αφήνετε για να αλείψετε τα φύλλα).

Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε τρια φύλλα αφού ενδιάμεσα τα έχετε αλείψει με λάδι. Βάζετε το 1/3 της γέμισης και το καλύπτετε με ένα φύλλο το οποίο λαδώνετε. Το επαναλάμβανετε άλλες δυο φορές και την τελευταία βάζετε τα τρία φύλλα τα οποία έχετε λαδώσει. Χαράζετε την πίτα σε βαθιά κομμάτια και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Πρασόπιτα σε παραδοσιακή συνταγής – μαμάς.

Για την πρασόπιτα σε παραδοσιακή συνταγής της μαμάς, χρησιμοποίησα αποκλειστικά προιόντα από ντόπιους παραγωγούς επιλεγμένα ένα προς ένα από το Παραδοσιακό Παντοπωλείο ΓΕΥΣΕΩΝ του Δημήτρη Κυρίτση στην οδό Α. Νόβα 68-74, στη Ναύπακτο.

Σχετικά άρθρα