LOCAL · FOOD

Την Κυριακή των Βαΐων το έθιμο θέλει ψάρι!

Η Κυριακή των Βαΐων είναι μέρα γιορτής, είναι η μέρα που ο Ιησούς έφτασε θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα και, σε ανάμνηση του γεγονότος, όλοι ο ναοί στολίζονται με φυτά που συμβολίζουν τη νίκη. Λόγω της σπουδαιότητάς της, επιτρέπεται η παρουσία του ψαριού στο τραπέζι μας.


Την ημέρα αυτή, που βρίσκεται ανάμεσα στην πρώτη φάση της νηστείας και στην δεύτερη, της αυστηρής νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας, επιτρέπεται στους πιστούς να «σπάσουν» εν μέρει τη νηστεία, τρώγοντας ψάρι. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς καθώς έχουμε ήδη προνοήσει να παραγγείλουμε την φρέσκια μας ψαριά από το αγαπημένο λοcal ψαράδικο “Γρίπο”.

Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε τρεις νόστιμες συνταγές για ψάρι που μπορείτε κι εσείς να μαγειρέψετε καθώς είναι και εύκολες και γρήγορες. Μάλιστα, για όλους εκείνους που δεν ακολουθούν τις θρησκευτικές παραδόσεις είναι μια υπέροχη αφορμή για ένα πιάτο “να γλύφεις τα δάχτυλά σου”.


συνταγή 1η: Μπουρδέτο

Υλικά: 1.5 κιλό φρέσκος μπακαλιάρος, 1 ποτήρι του νερού λάδι, 2 φλυτζάνια χοντροκομμένο κρεμμύδι, 1/3 φλυτζάνι χυμό λεμονιού, 1 φλυτζάνι νερό, αλάτι, φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Αλατοπιπερώστε τον μπακαλιάρο.
  2. Σε μια ρηχή αλλά ευρύχωρη κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και προσθέστε τα κρεμμύδια.
  3. Χαμηλώστε τη φωτιά και σωτάρετε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  4. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τη μισή ποσότητα από το χυμό του λεμονιού.
  5. Προσθέστε μισό φλυτζάνι νερό και σιγοβράστε τα κρεμμύδια για άλλα 15 λεπτά μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά.
  6. Τοποθετείστε τον μπακαλιάρο στην κατσαρόλα, πάνω από τη στρώση των κρεμμυδιών.
  7. Προσθέστε το υπόλοιπο λεμόνι και νερό και σιγοβράστε για 25 περίπου λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
  8. Η σάλτσα που θα γίνει από τα κρεμμύδια και τη ζελατίνη του ψαριού θα σας εντυπωσιάσει με την πυκνότητα της.
  9. Σερβίρετε αμέσως.

συνταγή 2η: Κολιοί με τομάτα και θυμάρι

Υλικά: 5-6 κολιοί μέτριοι, περίπου ένα κιλό, 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 3-4 ώριμες τομάτες,1 κ.σ. πελτέ τομάτας, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 κλωναριάκια φρέσκο θυμάρι, 1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό μόνο τα φύλλα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Διαδικασία:

  1. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα καθαρισμένα ψάρια
  2. Χαράζουμε έναν σταυρό στο κάτω μέρος κάθε τομάτας και βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό. Αφαιρούμε και ξεφλυδίζουμε. Πολτοποιούμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γυαλίσουν σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, την τομάτα, τον πελτέ και αλατίζουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5’ λεπτά περίπου.
  4. Τέλος προσθέτουμε το θυμάρι και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα ψάρια, που προηγουμένως έχουμε αραδιάσει σε ταψί, ραντίζοντας με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό χοντροκομμένο
  5. Βάζουμε στο φούρνο στους 180oC για μισή ώρα περίπου να πιει το φαγητό τα υγρά του και να ψηθούν τα ψάρια.

συνταγή 3η: Λαβράκια σε αγιορείτικη συνταγή

Υλικά: 5 λαβράκια, 4-5 μέτριες τομάτες,1 κιλό πατάτες, 1 ματσάκι μαϊντανός, 10 σκελίδες σκόρδο, 4 φύλλα δάφνης, λεμόνι, λάδι, αλάτι

Διαδικασία:

  1. Καθαρίζουμε τα λαβράκια.
  2. Απλώνουμε τα ψάρια και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αλατίζουμε.
  3. Τις τοποθετούμε ανάμεσα στα ψάρια ώστε να γεμίσει το ταψί.
  4. Απλώνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τομάτα, την δάφνη, το πιπέρι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και ρίχνουμε λάδι.
  5. Ρίχνουμε και λίγο νερό για να βράσουν οι πατάτες.
  6. Βγάζουμε από τον φούρνο όταν οι πατάτες έχουν ψηθεί.
  7. Καλύτερα ο μαϊντανός να μείνει για το γαρνίρισμα μετά το ψήσιμο.

Σχετικά άρθρα