LOCAL · FOOD

Τι λέτε για μια ψαρόσουπα να γλύφουμε τα δάχτυλα;

[Στο καλάθι των #λοcals]

•κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη / ILLUSTRATION: THE LOCAL TEAM

Η πεσκανδρίτσα, όσο άσχημη κι αν είναι δίνει εξαίσια ψαρόσουπα, που θα μας κάνει να γλύφουμε και το πιάτο μας!

↬Με σάρκα που θυμίζει αστακό, η πεσκανδρίτσα, ψήνεται και μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους.

¬Η πεσκανδρίτσα σημαίνει στην κυριολεξία: η «ψαρού». Είναι ένα από τα ασχημότερα ψάρια της θάλασσας, αλλά είναι νοστιμότατο και η σάρκα του σώματός του («ουρά») έχει υφή που θυμίζει αστακό.

illustration: the locals team

[υλικά]

  • 6-7 κλωνάρια σέλινο, ολόκληρα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
  • 3 καρότα, χοντροκομμένα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 3 πράσα, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, χοντροκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 300 γραμμάρια ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πεσκανδρίτσα από τον ψαρά μας “Γρίπο” γύρω στα 2 κιλά, χωρισμένο το κεφάλι από την ουρά, την οποία κόβουμε σε 2 – 3 κομμάτια (το κεφάλι το κρατάμε για το ζωμό και το ψαχνό από τα μάγουλά του)
  • 1 λίτρο ζωμός ψαριού
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι
  • 1/2 κουταλιές σούπας άσπρο πιπέρι
  • 50 ml χυμός λεμονιού
↘[Ζητήστε στον Γρίπο να σας φιλετάρουν την πεσκανδρίτσα]

[εκτέλεση]

Για το ζωμό ψαριού, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κεφάλι της πεσκανδρίτσας, τις φλούδες από τα καρότα, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα κοτσάνια από τα μυρώνια και 2 λίτρα νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1½ ώρα, ώσπου το υγρό να μειωθεί στο μισό.

Για τη σούπα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει λίγο νερό και προσθέτουμε το σέλινο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το σέλινο για 5 – 6 λεπτά. Το στραγγίζουμε. Σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια πατάτας και καρότου για 3 – 4 λεπτά. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, σοτάρουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας, και στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τέλος, ρίχνουμε το βρασμένο και στραγγισμένο σέλινο, τα μυρώνια ή τις καυκαλήθρες και τα πολτοποιημένα ντοματάκια.

Προσθέτουμε το κρασί και βάζουμε στην κατσαρόλα την πεσκανδρίτσα, ακουμπώντας την πάνω στα λαχανικά. Τη μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά στον ατμό των λαχανικών και σβήνουμε με το ζωμό. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Βγάζουμε την πεσκανδρίτσα από την κατσαρόλα και την ξεψαχνίζουμε σε μια πιατέλα. Συμπληρώνουμε με τα κομμένα λαχανικά. Σουρώνουμε το ζουμί, το μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε.

↘[για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον Γρίπο εδώ]

Σχετικά άρθρα