LOCAL · FOOD

Φτιάχνοντας πασχαλινό τσουρέκι και σοκολατιένο αυγό στο αγαπημένο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής “Το γλυκό”

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ

Όταν λέμε Πάσχα εννοούμε μεταξύ άλλων και τσουρέκι, κι όταν λέμε τσουρέκι εννοούμε εκείνο το μαστιχωτό, το μυρωδάτο που θυμίζει και μυρίζει όπως η παιδική μας ηλικία. Μπήκα στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του pastry chef Νικόλα Γαλανάκη που για καλή μου τύχη βρίσκεται μόλις δυο λεπτά μακριά από την αυλή μου και αποφάσισα να κλέψω τα γλυκά μυστικά για το τσουρέκι και το σοκολατένιο αυγό.

Με τον ενθουσιασμό της νεοφώτιστης άρχισα να παρακολουθώ απο κοντά τα μαγικά της ομάδας του εργαστηρίου “Το Γλυκό”, έτσι λένε το αγαπημένο μου πλέον ζαχαροπλαστείο, [@glyko] που φτιάχνει γλυκά που μοσχοβολούν κοριτσίστικη χάρη, γαλλική τεχνική, αγνό βούτυρο και σοκολάτα Κολομβίας.

“Το μυστικό της επιτυχίας είναι η προτεραιότητα στις αγνές πρώτες ύλες και μετά ο σεβασμός στην παράδοση και στους συνεργάτες της ομάδας σου. Το μυστικό δεν είναι στο πλάσιμο, είναι στο καλό αλεύρι”, εξηγεί ο Νικόλας Γαλανάκης. 

Μετά από δύο ώρες τουλάχιστον που τους παρακολουθούσα κι ενώ είχα καταναλώσει μισό κιλό πασχαλινά κουλουράκια, εμπέδωσα αυτό που τόση ώρα μου εξηγούσε. “Τα αγνά υλικά, η επιμονή στην παραδοσιακή συνταγή, και η εκτέλεσή της – κάνουν τα τσουρέκια να ξεχωρίζουν. Οι συνταγές υπάρχουν εδώ και αιώνες, εμείς ερχόμαστε να της “πειράξουμε” γευστικά προσθέτωντας το ένα ή το άλλο υλικό της αρεσκείας μας, βάζοντας λίγο ακόμη μαστίχα, κακουλέ, ξύσμα λεμόνι ή και πορτοκάλι στη ζύμη για τα τσουρέκια″.

Και καθώς είχα αρχίσει να εθίζομαι στο εργαστήριο ζήτησα να δω τα στάδια προετοιμασίας ενός σοκολατένιου αυγού. Στη περίπτωσή μας η πασχαλινή πρόταση του “Γλυκού” ήταν ένα σοκολατένιο λαγουδάκι μοντέρνας αισθητικής με πλούσια γεύση σοκολάτας γάλακτος και με μικροσκοπικές σταγόνες από λευκή σοκολάτα.

Βέβαια τις πασχαλινές μέρες η σοκολάτα έχει την τιμητική της και τα αυγά και οι γιορτινές ολόφρεσκες σοκολατένιες δημιουργίες του Νικόλα Γαλανάκη δεν μπορούσαν να περιοριστούν σε ένα σχήμα. Τα εντυπωσιακά σε μέγεθος πασχαλινά σοκολατένια αυγά, χειροποίητα από εξαιρετικής ποιότητας μαύρη σοκολάτα δεν γίνεται να μην σε βγάλουν ασπροπρόσωπο στο αγαπημένο σου βαφτιστήρι.

⌊“Το γλυκό” •εργαστήρι ζαχαροπλαστικής •τηλ. 2634303663, Ναύπακτος⌋

Σχετικά άρθρα