LOCAL · FOOD

3 νόστιμες, απλές και νηστίσιμες συνταγές

⌊ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΝΗΣΤΕΙΑ⌋ 

Νηστεία δεν σημαίνει άνοστα και νερόβραστα. Mπορούμε να φάμε τα πάντα αρκεί να έχουμε λίγη φαντασία και τα σωστά υλικά. Η αγαπημένη μας διατροφολόγος Ελένη Πεννιά ετοίμασε 2 νηστίσιμες γλυκές λιχουδιές και μία αλμυρή, πολύ θρεπτικές και σε ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.


→ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΚΟΥΑΚΕΡ ΓΛΥΚΕΙΑ ⇒ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΗ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ!

⌊ΥΛΙΚΑ για 1 μερίδα⌋:

•1 κούπα γάλα αμυγδάλου 250ml • 4 κουταλιές σούπας νιφάδες βρώμης • 1 κουταλάκι γλυκού βιολογικό μέλι ή σιρόπι σφενδάμου • ½ μήλο ή μπανάνα κομματάκια • λίγη κανέλα • 1 κουταλιά σούπας χοντροκομένους ανάλατους ξηρούς καρπούς (ταιριάζει πολύ το καρύδι) ή σπιτική γκρανόλα ξηρών καρπών.

⌊ΕΚΤΕΛΕΣΗ⌋: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 1 κούπα γάλα αμυγδάλου και 4 κ.σ. νιφάδες βρώμης, τοποθετούμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει και αρχίζει και κάνει φουσκάλες κατά το βρασμό, αφήνουμε 2-3 λεπτά επιπλέον και έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μείγμα σε μπολ, αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και είτε το τρώμε σαν κρέμα με 1 κ.γλ. μέλι και κανέλα είτε προσθέτουμε ψιλοκομμένο μισό μήλο ή μπανάνα ή φρέσκο φρούτο της αρεσκείας μας ή αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες και 1 κουταλιά σούπας μείγμα χοντροκομμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς (ταιριάζουν απίστευτα τα καρύδια) ή σπιτική γκρανόλα ξηρών καρπών, λίγη κανέλα και 1 κουταλάκι γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ⇒ Μπορείτε να φτιάξετε παραπάνω μερίδες και να διατηρήσετε για 3 μέρες στο ψυγείο. Αν δε θέλετε να καταναλώσετε εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να ρίξετε το μείγμα κουάκερ σε μπολάκια, αφήνετε να κρυώσουν καλά, τα τυλίγετε με μεμβράνη και τα τοποθετείτε στο ψυγείο. Βγάζετε από το ψυγείο και σερβίρεται με τα υλικά που αναφέραμε.


→ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΟ NICE CREAM ΜΠΑΝΑΝΑ-ΡΑΣΜΠΕΡΙ Ή ΦΡAΟΥΛΑ

⌊ΥΛΙΚΑ για 1 μερίδα⌋: • 1/4 κούπας γάλα αμυγδάλου 60ml •1 μέτρια ώριμη μπανάνα κομμένη σε ροδέλες καταψυγμένη • ½ κούπα ράσμπερι καταψυγμένα ή καταψυγμένες φράουλες • 1 κουταλιά σούπας αμυγδαλοβούτυρο •  1 κουταλάκι γλυκού σιρόπι σφενδάμου ή βιολογικό μέλι

⌊ΕΚΤΕΛΕΣΗ⌋:Στον επεξεργαστή τροφίμων ρίχνουμε όλα τα υλικά, χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι το μείγμα μας να πάρει υφή σαν παγωτό μηχανής. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολάκι μας και διακοσμούμε με λίγα καταψυγμένα ράσμπερι ή φράουλες. Διαφορετικά μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες το πολύ (όχι περισσότερο γιατί θα κρυσταλλώσει). Με το σκούπ παγωτού σερβίρουμε σε μπάλες. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 1 κουταλάκι τριμμένους/χοντροκομμένους άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς.


→ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

 Λατρεύω να συνδυάζω το χούμους με πίτες αραβικές ή πίτες από σουβλάκι (τις κόβω στη μέση και ίσα που τις ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά και από τις δυο πλευρές, προσοχή μόλις ροδίσουν ελάχιστα τις βγάζω). Αλείφω 2 κ.σ. χούμους στο κάθε κομμάτι αραβικής ή πίτας αλάδωτης και προσθέτω από πάνω λαχανικά της αρεσκείας μου. Μπορείτε να τις αφήσετε και ολόκληρες και να τις κάνετε τυλιχτές. Εγώ στις τυλιχτές βάζω 2 κ.σ. χούμους και λαχανικά  (το χειμώνα: μαρούλι, λίγη ρόκα, μυρόνι, μικρά κομμάτια ξινόμηλο και το καλοκαίρι: ντομάτα, πιπεριές, και ότι άλλο έχει ο κήπος της μητέρας μου). Επίσης για έξτρα πρωτεΐνη μπορείτε να προσθέσετε και λίγες γαρίδες ψητές.

⌊ΥΛΙΚΑ για 1 μπολ⌋: •400γρ ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα πολύ καλά (κρατάμε σε ένα μπολ λίγο από το νερό τους σε περίπτωση που το μείγμα μας είναι πολύ σφιχτό) 2 κ.γλ. Ταχίνι 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη ½ κ.γλ. θαλασσινό αλάτι 3 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ½ κ.σ. πάπρικα γλυκιά αν θέλετε πιο έντονη γεύση 1 κ.σ.1 ½ κ.σ. έτοιμο μείγμα σε βαζάκι πολτοποιημένη ψητή πιπεριά Φλωρίνης (το κάνει πιο πικάντικο και ωραίο)

⌊ΕΚΤΕΛΕΣΗ⌋: Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε με τα μαχαίρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα προσθέτουμε πολύ λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια (εγώ συνήθως δεν προσθέτω νερό, απλά βράζω καλά τα ρεβίθια). Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε ελάχιστη πάπρικα γλυκιά ή αλάτι ή κάποιο άλλο υλικό ακόμη ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρείται έως και 10 μέρες στο ψυγείο.

Σχετικά άρθρα