ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ…

⌈ Ενα κείμενο του δημοσιογράφου ΓΙΑΝΝΗ ΞΥΔΗ ⌋

Ζητήσαμε από τον δημοσιογράφο Γιάννη Ξύδη να μας εξηγήσει μέσα σε 500 λέξεις τι τον ενόχλησε περισσότερο μέσα στο 2018 από όλα όσα παρατήρησε στην τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου.


Κάποτε σε αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα ανήκουμε στο κλαμπ των πολιτισμένων κοινωνιών, ή αν θα συνεχίσουμε να ζούμε στον δικό μας μικρόκοσμο.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο πολιτισμός μας περνάει σήμερα κρίση.

Κρίση φαινομενικά οικονομική, αλλά πρωτίστως κρίση πνευματική.

Παρά τις θεωρητικές προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς, μέσα από διάφορες ημερίδες, συνέδρια και «πολιτιστικά δρώμενα», η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μέσα της το σαράκι του ρατσισμού, σε διάφορες εκφάνσεις.

Ο πολιτισμός και το μεγαλείο μιας κοινωνίας φαίνεται από τη συμπεριφορά της στα ζώα, έλεγε, ο Μαχάτμα Γκάντι, ενώ για τον Δημόκριτο, τα ζώα είναι οι πρώτοι δάσκαλοι των ανθρώπων, καθώς απέχουν από τη ματαιοφροσύνη, την πολυτέλεια και τις περιττές ανάγκες αγαθών.

Πώς όμως ξεφυτρώνουν ανά την πόλη δεκάδες αδέσποτα;

Δεν έχουν κάποιοι την ευθύνη, πριν περάσουμε στην πολιτεία και την περίθαλψή τους;

Έχει ευθύνες ο γονιός που δεν έμαθε στο παιδί του ότι το μικρό ζωάκι που του αγόρασε δεν είναι αναλώσιμο. Δεν είναι ένα απλό παιγνίδι που κάποια στιγμή το βαριόμαστε.

Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα, μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία. Μια κοινωνία που δεν κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά σκέπτεται πριν η ίδια το δημιουργήσει.

Η ποιότητα και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και μιας δημοκρατικής χώρας φαίνεται επίσης στην ποιότητα ζωής που παρέχει στα άτομα με αναπηρία.

Συμπολίτες μας με αναπηρία, δίνουν μία άνιση μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας, σε ένα περιβάλλον που τους προβάλλει διαρκώς εμπόδια και τους προσβάλει ταυτόχρονα.

Δυστυχώς, στον μικρόκοσμο της πόλης μας, ούτε για τη μια, μα ούτε και για την άλλη περίπτωση μπορούμε να είμαστε …περήφανοι.

Όσο και να θέλουμε να αποφύγουμε την γκρίνια και την κριτική, η καθημερινότητα μας διαψεύδει με θόρυβο!

Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη» και με την συμμετοχή των γυμνασίων της Ναυπάκτου, βάφτηκαν οι θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν σε κεντρικούς δρόμους και χώρους στάθμευσης στην πόλη.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το χρώμα και αυτοκίνητα βρέθηκαν να σταθμεύουν πάνω τους!!!

Η πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και για ηλικιωμένους , αν αποφασίσουν να «περπατήσουν» την πόλη, είναι μια επικίνδυνη περιπέτεια.

Καρέκλες, γλάστρες και σταθμευμένα πάνω στα πεζοδρόμια αυτοκίνητα και μηχανάκια αποκλείουν την διέλευση, αναγκάζοντας τους διερχόμενους να κατέβουν στο οδόστρωμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωματική τους ακεραιότητα.

Το δυστύχημα είναι ότι ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται και σε πολλά θέματα έχουμε πολύ μακρύ δρόμο για να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη.

 ο Γιάννης Ξύδης έχει την επιμέλεια της ηλεκτρονικής εφημερίδας Νafsweek.gr⊥

 

Σχετικά άρθρα