ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Ορεινή Ναυπακτία: Το χωριό Μικρά Παλούκοβα και η άγνωστη ιστορία του

Το χωριό της Ναυπάκτου που κάποτε «βυθίστηκε» αλλά ξαναγεννήθηκε με άλλο όνομα.

Η αλήθεια είναι πως γενικότερα είναι πολύ συνηθισμένο ένα χωριό ή μία περιοχή να αλλάξει όνομα μέσα στην πάροδο των χρόνων. Πολλά γεγονότα συμβάλλουν σε αυτό, όπως κάποιο πρόσωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία του ή κάποιο άλλο ιστορικό συμβάν. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ένα χωριό στην Αιτωλοακαρνανία το οποίο πέρα από την αλλαγή του ονόματός του, έχει και άλλες ιστορίες να διηγηθεί.

Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για τα Μικρά Παλούκοβα τα οποία πλέον σήμερα ονομάζονται Λεύκα. Είναι ένα μικρό και καταπράσινο ορεινό χωριό της Ναυπάκτου, το οποίο μάλιστα κατάφερε να ζωντανέψει ξανά μετά από ένα σοβαρό συμβάν που συνέβη εκεί. Κι αυτό είναι ότι μεγάλο μέρος του κάποτε «βυθίστηκε», υπέστη μια σοβαρή καθίζηση δηλαδή. Ωστόσο, σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική και το χωριό ένα μικρό στολίδι για την περιοχή. Ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο και την όμορφη φύση.

Μικρά Παλούκοβα: Το χωριό που κάποτε «βυθίστηκε» αλλά ξαναγεννήθηκε

Το χωριό Λεύκα το συναντούμε το όνομα Μικρά Παλούκοβα μετά την απελευθέρωση, το 1835. Με αυτή την ονομασία έμεινε περίπου 100 χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 1927 οπότε με το ΦΕΚ 206Α – 28/09/1927 μετονομάστηκε σε Λεύκα. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό του Δήμου Ναυπακτίας καθώς ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 116 κάτοικοι. Στην πραγματικότητα ζουν πολύ λιγότεροι. Μια μικρή και όμορφη γωνιά της Ευρυτανίας χτισμένη σε υψόμετρο 1.080 μέτρων στις πλαγιές του όρους Οξιά.

Η άγρια και πλούσια φύση του δικαιολογείται από το γεγονός ότι είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας.

Αν βρεθείς στην περιοχή θα ακούσεις και για ένα άλλο χωριό με το όνομα Μανδρινή. Αυτό ήταν παλιά η Μεγάλη Παλούκοβα. Και τα δύο ονόματα είναι σλαβικής προέλευσης και κάποιοι τα αναφέρουν έτσι έως σήμερα. Για τη Λεύκα, η γραπτή αναφορά που έχουμε για το όνομα από τον Γάλλο περιηγητή Φρανσουά Πουκεβίλ είναι στον κατάλογο των χωριών της περιοχής Κραβάρων.

Το συμβάν που σημάδεψε το όμορφο αυτό ελληνικό χωριό έγινε το 1850. Ήταν όταν στο χωριό έγινε καθίζηση του εδάφους, με αποτέλεσμα να βουλιάξουν περίπου όλα τα σπίτια κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων του χειμώνα. Κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν τόσο στην Επανάσταση του 1821, όσο στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην Κατοχή.

Ωστόσο η εικόνα αυτή που σημάδεψε το χωριό το 1850 έχει αλλάξει εντελώς σήμερα. Οι κάτοικοι του χωριού αλλά και όσοι κατάγονται από εκεί και ζουν μακριά κάνουν τα πάντα να το κρατούν ζωντανό και περιποιημένο. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι το τριήμερο πανηγύρι στις 26 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής.

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο newsbeast.gr


Σχετικά άρθρα