ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ: “ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ”

⌊ΥΓΕΙΑ⌋

Τι έμαθα παρακολουθώντας την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας με θέμα: Συνέργειες κοινωνικών εταίρων και υπηρεσιών με στόχο την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα. Αφορμή για αυτή την συνάντηση είναι η σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Καπνίσματος [31 Μάη].

  • το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών με 7 εκ. θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο σε σύνολο 1,1 δις καπνιστών και κόστος 1,5 τρις ευρώ (~2% του παγκόσμιου ΑΕΠ).
  • το κάπνισμα είναι συνήθεια που αφορά κυρίως τους οικονομικά αδύνατους, καθώς ~80% των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα. 12% σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα με κάτι λιγότερο από 1εκ θανάτους.
  • η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο κάπνισμα με 37% των κατοίκων να καπνίζουν δηλ. 3 εκ. Έλληνες καπνιστές (2 εκ άνδρες, 1 εκ γυναίκες).
  • στη χώρα μας 15.000 άτομα ετησίως πεθαίνουν από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα ενώ ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ/έτος για τσιγάρα.
  • αυτό που απασχολεί πλέον είναι, η διάδοση των νέων καπνικών προϊόντων IQOS, κυρίως μεταξύ των νέων. Στις USA είχαμε το 2017-18 αύξηση κατά 78% των καπνιστών μαθητών λυκείων.
  • η παραπλανητική καμπάνια της καπνοβιομηχανίας για έναν κόσμο ΝΟΝSMOKE έχει καταπληκτικές επιδόσεις.
  • οι έλεγχοι των υπηρεσιών υγείας πράγματι έφεραν αποτελέσματα στους χώρους εστίασης, και πρέπει να φέρουν αντίστοιχα αποτελέσματα και στα σχολεία μας. Εκεί είναι το μέλλον της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ κι ΟΧΙ της καπνοβιομηχανίας.

Την συνέντευξη παραχώρησαν οι: Κατερίνα Μπρίνια Ιατρός αλλεργιολόγος, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Βασίλης Πασσάς Εκπρόσωπος του Δικτύου Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Κώστας Τσαχρέλιας Πρόεδρος Αντικαπνιστικού Συλλόγου Πάτρας.

→ινφο Ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας ιδρύθηκε το 1986 και η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος καθιερώθηκε από τον ΠΟΥ το 1988. Αυτό και μόνο καθιστά την Πάτρα πρωτοπόρα στη μάχη κυρίως κατά του παθητικού καπνίσματος.

Σχετικά άρθρα