LOCAL · FOOD

Πεσκανδρίτσα στιφάδο και λίγα λόγια για το ‘βιογραφικό’ της

[Στο καλάθι των #λοcals]

•κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη /

Η πεσκανδρίτσα είναι το πιο άσχημο ψάρι. Στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως φανάρι ή βατραχόψαρο (ο Αριστοτέλης το ονόμαζε “Βάτραχος ο Ψαράς”).

Πεσκανδρίτσα στιφάδο όπως την φτιάχνουν στην Σκιάθο

Στην Αγγλία τη λένε angler-fish, παράδοξη ονομασία εκ’ πρώτης όψεως, αφού σημαίνει «ψάρι-ψαράς». Την ονομασία αυτή την παίρνει από το δόλωμα που έχει πάνω από το κεφάλι του με το οποίο «ψαρεύει» τα θηράματα του. Αλλού θα το βρείτε ως monkfish ή toadfish.

Είναι ψάρι του πυθμένα, δηλαδή αποκλείεται να τη δείτε να πλατσουρίζει στους αφρούς μαζί με τις σαρδέλες. Όσοι αγαπούν να τρώνε ψάρια ξέρουν σίγουρα τη πεσκανδρίτσα, αφού είναι ένα από τα προτεινόμενα ψάρια (από τους ψαροπώλες) για μωρά –μαζί με τη γλώσσα και τον μπακαλιάρο.

Εμείς ρωτήσαμε και μάθαμε όλα αυτά και τσιμπήσαμε και την συνταγή από τον αγαπημένο μας ψαροπώλη Γρηγόρη Λόη ιδιοκτήτη του “γρίπου”. Την παραγγείλαμε στο 26340.28830 και μας ήρθε καθαρισμένη.

Και πριν ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε ας δούμε τι μας ζητάει η σκιαθίτικη συνταγή:


Mια συνταγή με την υπογραφή του Ηλία Μαμαλάκη την οποία έχει δοκιμάσει ο Γρηγόρης Λόης και μας την προτείνει χωρίς δεύτερη σκέψη.

[υλικά]

  • 1.200 κιλά πεσκανδρίτσα
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρια
  • 2 φλιτζάνια ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 νεροπότηρο λάδι
  • 4 κ.σ ξύδι
  • 1 κρασοπότηρο κρασί
  • 1 κ. γλυκού δενδρολίβανο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 κ. σ. ρίγανη
  • 5,6 κόκκους μπαχάρι

[εκτέλεση]

Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια. Ξεπλένετε την πεσκανδρίτσα και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπόλ με νερό και λεμόνι για να σφίξει το κρέας της. Σ’ ένα τηγάνι βάζετε μπόλικο λάδι και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια να σωταριστούν. Ρίχνετε και τις σκελίδες σκόρδου. Μόλις ροδίσουν τριγύρω ρίχνετε την ντομάτα και ανακατεύετε μέχρι να μελώσει.

Αλατοπιπερώνετε,προσθέτετε το μπαχάρι, τη ρίγανη και τη δάφνη και τέλος το δενδρολίβανο. Ανακατεύετε απαλά. Προσθέτετε και το ξύδι. Σβήνετε τη φωτιά και το αφήνετε για λίγο να ησυχάσει. Τοποθετείτε το ψάρι μέσα σ ένα ταψί. Το σκεπάζετε με τα κρεμμυδάκια και προσθέτετε ένα ποτήρι κρασί. Το ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ¼ της ώρας στους 180ο.

το καλάθι μας γέμισε από το ιχθυοπωλείο “γρίπος” [Ν. Μπότσαρη 37, Ναύπακτος]

Σχετικά άρθρα