Ψάρι “μπουρδέτο” για το τραπέζι του Σαββάτου – νόστιμη επτανησιακή συνταγή
Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια υγιεινό και νόστιμο πιάτο με φρέσκο ψάρι για το οικογενειακό τραπέζι. Τι θα λέγατε για ψάρι μπουρδέτο με εκείνη την νόστιμη σάλτσα με κρεμμύδια;
Το μπουριέτο ή μπουρδέτο, το συναντάμε κυρίως στα Επτάνησα και για όσους δεν το ξέρουν είναι μια ψαρόσουπα αρκετά πηχτή και πεντανόστιμη. Η καταγωγή του αλλά και η ονομασία του προέρχεται από την Ιταλία, καθώς brodetto στα Ιταλικά σημαίνει ζωμός.
Για να έχουμε ένα νόστιμο μπουργέτο πρέπει να προσέξουμε πολύ την ποικιλία των ψαριών που θα βάλουμε. Και που την βρίσκουμε αν όχι στον δικό μας ιχθυοπωλείο “γρίπος”; Με ένα τηλεφώνημα στο [26340.28830] συνεννοηθήκαμε και σε λίγα λεπτά κατέφθασαν στο σπίτι -φρέσκα και καθαρισμένα- τα ψάρια που παραγγείλαμε.
Το ιχθυοπωλείο “ο γρίπος” στη Ναύπακτο φέρνει όποια ψαριά θέλουμε καθαρισμένη στο σπίτι ή το γραφείο μας μ’ ένα τηλεφώνημα.
[υλικά ]
- 1 μεγάλο ψάρι [κέφαλο, μπακαλιάρο, κοκκινόψαρο]
- 3 μεγάλα άσπρα ξερά κρεμμύδια
- 4 μεγάλες πατάτες
- ελαιόλαδο
- 3 λεμόνια
- αλάτι – πιπέρι
[εκτέλεση]
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες το ψάρι. Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και τις πατάτες.
- Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι και νερό, μέχρι να τις καλύψει. Έπειτα από 15 λεπτά, βάζουμε τα κομμάτια του ψαριού στην κατσαρόλα, πάνω από τις πατάτες, ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, αλάτι και νερό αν χρειαστεί.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε δυνατή φωτιά, για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να χυλώσει. Προσέχουμε να μην το κάνουμε σούπα, αλλά να γίνει ένας χυλωμένος ζωμός.
- Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε πιπέρι και σερβίρουμε.

το καλάθι μας γέμισε από το ιχθυοπωλείο “γρίπος” [Ν. Μπότσαρη 37, τηλ. 26340.28830, Ναύπακτος]