Στο πιάτο των λοcals: Μπαλάδες στο φούρνο
Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ψάρια σκάνε μύτη στον πάγκο των ψαράδων, τώρα το Σεπτέμβρη; Αυτή είναι η εποχή που βγαίνουν οι ανεμότρατες οι οποίες τώρα ανεβάζουν κυρίως μπακαλιάρους, μπαλάδες, σαλάχια, μπαρμπουνάκια και κουτσομούρες.
Εμείς από νωρί το πρωί ζητήσαμε από το ιχθυοπωλείο “Γρίπος” να μας καθαρίσουν περίπου 2 κιλά μπαλάδες Πατραϊκού, γιατί αυτό το ψάρι θέλει καλό καθάρισμα. Είναι ένα είδος λυθρινιού, με νόστιμη και λευκή σάρκα, αρκετή σε ποσότητα αλλά με ελαφριά γεύση.



Και καθώς η εποχή καλεί για μαγειρέματα που αποπνέουν θαλπωρή, επιλέγουμε να ψήσουμε το ψάρι … στον φούρνο!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
1-1½ κιλό μπαλάδες Πατραϊκού
3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
3 ντομάτες κομμένες σε καρέ
3 πατάτες κομμένες σε καρέ
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
Πώς θα το φτιάξουμε:
Σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε τα κομμένα σε καρέ λαχανικά. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά, με τα χέρια. Τοποθέτουμε το ψάρι πάνω στο στρώμα των λαχανικών και κάλυψέ το με τις φέτες ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε ανάμεσα στα υλικά την ρίγανη και περίχυσε το ελαιόλαδο. Κάλυπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 40΄ λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνέχιζουμε το ψήσιμο, για ακόμη 15΄ λεπτά. Αυτό ήταν! Σερβίρουμε!

Καλή όρεξη!