ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Στο «βαθύ κόκκινο» η Αιτωλοακαρνανία: Τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου κατατάσσεται από αύριο Τσικνοπέμπτη (04/03), στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του φονικού ιού.

Τα σκληρότερα μέτρα αφορούν στις περιοχές που βρίσκονται πλέον στο «βαθύ κόκκινο» του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας μεταξύ των οποίων και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας στον οποίο καταγράφηκαν το τελευταίο 24ώρο 51 κρούσματα από τα 2.702 της χώρας.

Που εντοπίστηκαν τα κρούσματα

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες μόλις πέντε, το 1/10 των κρουσμάτων του νομού, εντοπίζονται στο Αγρίνιο.

 • 22 κρούσματα στη Ναύπακτο
 • 6 στο Αντίρριο [28 δηλαδή στα όρια του δήμου Ναυπακτίας]
 • 7 στην Αμφιλοχία
 • 2 στο Λουτρό
 • 4 στο Μεσολόγγι
 • 2 στο Αιτωλικό
 • και από 1 σε Στράτο, Ευηνοχώρι και Γαβαλού

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής: Στις «βαθύ κόκκινες» από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τα μέτρα στις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο»

 • Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης).
 • Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).
 • Αναστολή λειτουργίας για κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών).
 • Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α’ και Β’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague I και Superleague II), στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball league) και της Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyballleague ανδρών) και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.
 • Αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Σχετικά άρθρα